Przyrządzanie ryby i jej nieprzyjemny zapach – jak go usnąć?

Przyrządzanie ryby i jej nieprzyjemny zapach – jak go usnąć?

W bardzo wielu domach szczególnie w piątek co raz więcej osób decyduję się na to aby na obiedzie pojawiło się nie mięso a w tym przypadku łosoś, pstrąg lub dorsz. O czym dokładnie jest tutaj mowa? Chodzi tutaj o ryby. W jaki sposób zredukować taki nieprzyjemny zapach?

Warto sobie uświadomić, że zapach z łososia, pstrąga lub halibuta będzie wyróżniał się nieco inną wonią. Zdarza się, że niektóry ryby (np. karp) będą wydzielać intensywny dość nieprzyjemny zapach. Dlaczego tak właściwie pojawia się taka woń? Przede wszystkim ta sprawa związana jest ze śluzem obecnym niemalże w każdej rybie. Co zrobić aby w jakiś sposób zminimalizować tak nieprzyjemny zapach? Przede wszystkim tuż przed filetowaniem i patroszeniem ryba powinna być odpowiednio obmyta. Czy resztę zapachu aż tak trudno usunąć? Oczywiście, że nie. W przypadku noża lub deski nie powinno to sprawiać większego problemu.

Czym się przyrządza rybę? Odpowiedź tak oczywista jak pytanie – dłońmi. W jaki sposób zlikwidować z nich tak nieprzyjemny zapach? Przede wszystkim warto natrzeć je papką z soli bądź umyć w roztworze wody utlenionej. Coś co jeszcze można odpowiednio zrobić związane jest z tym aby przetrzeć ją wodą a także skórką z cytryny. Klasyczny sposób ale może przynosić powodzenie.

Z mieszkania także można się pozbyć zapachu ryby. W jaki sposób to zrobić? Należy wlać do garnka(optymalnie płaskiego i szerokiego) kilka łyżek octu, 3 goździki a także szklankę wody. Cała mieszanka powinna być gotowana na zmniejszonym ogniu i bez żadnej zakrywki. To z pewnością skuteczna metoda na redukcję takiej woni.

Deska i nóż jak tutaj pozbyć się takiego zapachu? Warto je zmyć mniejszą ilością płynu do naczyń, wodą nie letnią a w tym przypadku bardzo gorącą i dodatkowo wyszorować je szczotką. Na samym końcu warto to wszystko przetrzeć połówką cytryny.

Z pewnością każdy po zastosowaniu się do takich sposobów może liczyć na realną opcję, która powinna w pewnym stopniu wspomóc go w walce z nieprzyjemnym zapachem ryby. Jej zakup powinien być także związany z wcześniejszym przemyśleniem na temat tego, która będzie miała mniejszą woń. Kupując karpia należy się liczyć z intensywnością nieprzyjemnego zapachu. W wielu przypadkach można zdecydować się na inną rybę, która właśnie będzie miała o wiele inny zapach nie aż tak intensywny. Pomimo tak nieprzyjemnego zapachu warto i tak się decydować na zakup dorsza, pstrąga czy łososia ze względu na wysokie wartości odżywcze. Rybę można jeść nie tylko raz w tygodniu ale także więcej.