Sprytna pani domu, czyli kuchenne schowki

Sprytna pani domu, czyli kuchenne schowki

Oglądając kuchnie bohaterów ulubionych seriali, często wzdychamy, zazdroszcząc panującego tam porządku. W życiu codziennym kuchnia najczęściej jest bowiem zagracona. O porządek tym trudniej, jeśli zmagamy się z małym, niefunkcjonalnym pomieszczeniem. Takie kuchnie zaś często występują w blokach mieszkalnych. Wówczas wygospodarowanie miejsca na niezbędne elementy staje się trudne, a o chaos i nieład łatwiej. Racjonalne i dobrze zorganizowane przechowywanie bywa sztuką, jednak kilka prostych rozwiązań ułatwi nad opanowanie tego chaosu.
Najlepiej myśleć o kwestii przechowywania produktów już na etapie projektowania kuchni. Warto wtedy spisać i sprecyzować swoje potrzeby i oczekiwania, a następnie porozmawiać o tym z doradcą w sklepie bądź firmie produkującej kuchnie.
Kluczowe jest przede wszystkim prawidłowe rozmieszczenie względem siebie elementów tzw. trójkąta roboczego, czyli trzech najważniejszych sprzętów: lodówki zlewozmywaka i piekarnika. Dzięki określeniu optymalnego dystansu pomiędzy sprzętami sprawimy, że przygotowywanie posiłków będzie szybsze, my zaś intuicyjnie będziemy w stanie określić najbardziej korzystne miejsca do przechowywania poszczególnych przedmiotów. Wiedząc, w którym miejscu znajdą się poszczególne sprzęty, będziemy mogli zdecydować, w której szafce znajdować się będą produkty spożywcze, a w której garnki i akcesoria kuchenne.
Szafki i szuflady znajdujące się pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem to idealne miejsce do przechowywania akcesoriów do gotowania. Najlepiej przechowywać je w coraz popularniejszych szafkach typu cargo, które łatwo można wysunąć i zobaczyć całą znajdującą się w nich zawartość. W zależności od dostępnego miejsca, można przedmioty posegregować tak, by najczęściej używane były najłatwiej dostępne. Wszelkie gadżety ułatwiające segregowanie i sortowanie rzeczy będą tu pożądane. W głębszych szufladach warto umieścić opakowania, słoiki i pojemniki z produktami spożywczymi. Przesypywanie ich do specjalnych pojemników bądź zastosowanie separatorów czy mat antypoślizgowych sprawi, że nawet przy gwałtownym otwarciu szafki produkty sypkie nie rozsypią się, zaś naczynia nie obtłuką.
Żadne miejsce w kuchni nie powinno pozostać niewykorzystane. Warto szczególną uwagę skupić na tzw. miejscach problematycznych, jak choćby narożniki ciągów szafek. Na szczęście do lamusa odeszły już głębokie szafki, zmuszające do nurkowania. Na rynku dostępne są specjalne narożnikowe szuflady, pozwalające na pełne wysunięcie zawartości.
Dzięki pomysłowości projektantów problemu nie stanowią nawet kilkunastocentymetrowe przestrzenie, nie mieszczące pełnowymiarowej szafki. Można w takim miejscu ustawić szafkę typu słupek, wmontować stojak na butelki czy zorganizować minispiżarkę. Ściana zaś jest doskonałym miejscem do zamontowania wiszących półek, na których można ustawić przyprawy, słoje z kaszami lub makaronami. Przyda się także stojak bądź magnetyczna listwa na akcesoria kuchenne czy noże.
Obecnie w kuchniach odchodzi się od systemu tradycyjnych szafek z półkami na rzecz szuflad. Są one dużo praktyczniejsze w użytkowaniu, gdyż za jednym ruchem mamy dostęp do całej zawartości, mając tym samym pod ręką wszystkie naczynia i produkty. Mnogość rozwiązań u projektantów mebli kuchennych jest ogromna, każdy więc znajdzie wśród nich odpowiedź na swoje potrzeby.