19 sty Blaty kuchenne – na jaki surowiec się zdecydować
Blat kuchenny zaliczany jest do podstawowych elementów wyposażenia kuchni. To właśnie w tym miejscu, będą wykonywane wszystkie prace związane z przygotowywaniem posiłków. Blat w kuchni powinien być przede wszystkim wytrzymały i trwały. Wybierając ten element kuchenny warto zwrócić uwagę na jego funkcjonalność, ale także wygląd. W idealnym przypadku blat kuchenny doskonale pasuje do wybranych mebli kuchennych. W przypadku kuchni otwartych na salon należy zadbać, o to, by blat pasował do wystroju całej przestrzeni otwartej.
Blaty kamienne w kuchni
Blaty kamienne są bardzo eleganckie. Często kojarzone są z bogactwem i luksusem. Blaty te wykazują bardzo dużą odporność na zarysowania. Są także odporne na szkodliwe działanie wysokiej temperatury. Nie ma drugiego, tak trwałego surowca, jakim jest kamień.
W formie blatu kamiennego najlepiej sprawdzi się granit lub marmur, jednak warto wiedzieć, że marmur z czasem może matowieć lub też zostać trwale poplamiony. Najmniej polecany na blat kuchenny jest bazalt. Blaty kamienne wykonane z marmuru powinny być impregnowane, co najmniej jeden raz w roku.
Blaty z kamienia są ciężkie i bardzo solidne jednak niestety także bardzo drogie. Warto wiedzieć, że podejmując decyzję o ich kupnie należy zadbać o dodatkowe wzmocnienia konstrukcji szafek kuchennych. W artykule “Blaty kamienne Wrocław | styl klasyczny i designerski” poznasz więcej wad oraz zalet lad kuchennych zrobionych z tego surowca. Dostępna jest tam również obszerna galeria przykładowych blatów w kuchniach ich klientów, której warto się przyjrzeć.
Drewniane blaty kuchenne
Wybór blatów kuchennych wykonanych z drewna pozwoli na stworzenie ciepłego i naturalnego wnętrza. Drewno dostępne jest w wielu odcieniach, dlatego bez większych trudności można dopasować go do stylu wybranych mebli. Przy wyborze blatów warto brać pod uwagę ich użyteczność. Do najtrwalszych należą te wykonane z drewna egzotycznego, np. blaty z palisandru.
Warto wiedzieć, że blaty drewniane mogą ulegać odkształceniom, odpryśnięciom, a także niechcianym zabarwieniom. Blaty wykonane z litego drewna wyglądają bardzo naturalnie, jednak wymagają regularnej impregnacji. Dużo praktyczniejszym wyborem może okazać się wybór blatów z klejonego drewna.
Blaty laminowane – wady i zalety
Blaty laminowane są najtańszą możliwą opcją. Klienci decydują się na wybór laminatów głównie dlatego, że są łatwe w montażu, lekkie i stosunkowo proste.
Blaty pokryte laminatem są odporne na uszkodzenia mechaniczne i niekorzystne działanie wysokich temperatur. Są także odporne na plamy i łatwe w czyszczeniu. Aby je wyczyścić wystarczy wilgotna ściereczka z niewielką ilością płynu do mycia naczyń.
Jednak warto wiedzieć, że blaty laminowane nie są odporne na niekorzystne działanie wody i lubią 'puchnąć’. Miejsca łączenia z wodą, np. przy zmywarce czy zlewie kuchennych wymagają dodatkowego zabezpieczenia. Blaty laminowane z łatwością ulegają zarysowaniom. Niska cena sprawia, że blaty laminowane są częstym, choć nie najlepszym wyborem klientów.
Jaki blat kuchenny wybrać?
Decyzja o wyborze konkretnego blatu kuchennego powinna być podejmowana dopiero po podjęciu decyzji o wyglądzie mebli kuchennych oraz ogólnej kolorystyki kuchni – ścian, podłogi, sufitu. Blaty w kuchni są bardzo mocno eksploatowane. Powinny być odporne na zarysowania, poplamienia, jak również na działania wysokiej temperatury. Dla opornych, zabieganych bądź ścisłowców nie mających głowy do aranżacji wnętrz, polecana jest konstultacja ze ekspertem. Fachowcy ze strony sloninka.pl wyróżniają się bogatą ofertą i profesjonalną pomocą w doborze odpowiedniego blatu kuchennego, dopasowanego do wnętrza, oraz jego wyceną i montażem.