13 lip Ćwicz swoje umiejętności kulinarne, aby twoje wypieki były zawsze pyszne
Niektórzy ludzie mają talent do robienia niesamowitych wypieków za każdym razem, inne osoby ćwiczą pieczenie ciast przez wiele lat, aby dojść do perfekcji.
Najważniejszą rzeczą w samodzielnym wykonywaniu ciast jest dokładne przeczytanie przepisu, zanim przystąpimy do pracy. Proporcje w przepisach na wypieki są kluczowe, ale to nie znaczy, że nie możesz bawić się ze zmianą niektórych dodatków. Jeśli pieczesz ciasto czekoladowe, możesz dodać ulubione orzechy, suszone owoce lub czekoladowe groszki, a do jasnych ciast i ciasteczek kolorową posypkę lub cukierki.
Pieczenie ciasta z kremem nie musi być trudne
Łatwo jest uzyskać ładne, kwadratowe kawałki ciastek i batoników, jeśli pieczesz je w odpowiedniej formie. Użyj papieru do pieczenia, aby wyłożyć blachę kwadratową, a po upieczeniu ciasta wyjmij je na i pokrój na równe kwadraty na desce do krojenia, odcinając twarde, spieczone lub nierówne krawędzie. Wykładanie blach do pieczenia pergaminem jest bardziej niezawodne niż smarowanie ich tłuszczem i umożliwia przenoszenie wypieków bez ich rozpadania się. Na wysmarowanej blasze spody ciastek mogą się nadmiernie zarumienić, ale na pergaminie doskonale się pieczą. Dodatkowo papier chroni blachy i formy przed przypaleniem, ułatwia również ich mycie po użyciu.
Używanie niskiej jakości składników, takich jak przyprawy, czekolada i mąka, sprawia, że ciasto będzie miało nieprzyjemny smak. Używanie przeterminowanych produktów, takich jak proszek do pieczenia, soda oczyszczona i drożdże, również zaszkodzi wzrostowi i konsystencji pieczywa i ciast, dlatego staraj się używać do wypieków tylko świeżych składników. Nie przekraczaj również czasu pieczenia podanego w przepisie, ponieważ przypalone i nadmiernie wysuszone ciasta nigdy nie smakują dobrze. Lepiej jest wyłączyć piekarnik kilka minut wcześniej i pozwolić ostygnąć smakołykom w środku.
Przeczytaj dokładnie przepisy na ciasta z kremem i przygotuj wcześniej potrzebne składniki i sprzęt. Upewnij się, że masz sposób na utrzymanie składników w odpowiedniej temperaturze lub wybierz inny przepis, taki jak jeden z deserów bez pieczenia.