Jak przechowywać jabłka?

Jak przechowywać jabłka?

Wielu sadowników już w początkowym etapie sezonu zaczyna zadawać sobie pytania dotyczące tego, w jaki sposób powinni przygotować się na zimę.

Ma to ogromne znaczenie szczególnie w tych latach, w których plony są bardzo obfite. Duża ilość owoców oznacza możliwość dużych zarobków, ale także konieczność znalezienia sposobu na przechowywanie ich w taki sposób, aby jak najmniej z nich uległo zniszczeniu. Jabłka po zbiorach najlepiej jest przechowywać w specjalnie przygotowanych chłodniach. Temperatura powinna wynosić około 1-4 stopni. Dzięki temu owoce nie zmarzną, ale także nie dojrzeją zbyt szybko. Należy układać je w drewnianych skrzynkach, ponieważ zapewniają one dobrą wentylację, która jest niezbędna do prawidłowego przechowywania. Pomieszczenie powinno być ciemne, ponieważ spowolni to dojrzewanie i rozwój bakterii, a co za tym idzie, zatrzyma także procesy gnilne. Nie można dopuścić do tego, aby skórka owocu uległa pomarszczeniu. Warto także zabezpieczyć je dodatkowo za pomocą środków chemicznych. Z wielu z nich można korzystać samodzielnie.
Jak przechowywać jabłka?

Jak długo można przechowywać jabłka?

To, jak długo owoce wytrzymają w chłodni, zależy od warunków, jakie im zapewnimy. Jeśli zbiory zostały zakończone w momencie, gdy owoce nie były jeszcze w pełni dojrzałe, a pomieszczenie ma odpowiednia temperaturę i poziom wilgotności, możemy liczyć na to, że będą w dobrym stanie przez całą zimę. Przechowywane owoce należy także co jakiś czas przeglądać, aby jak najszybciej pozbywać się tych, które zaczęły się psuć. Dużą rolę w wydłużeniu czasu przechowywania jabłek pełnią także środki chemiczne. Ich stosowanie pozwala dokładniej oczyścić skórkę. Preparaty konserwują ją, a także chronią przed namnażaniem się bakterii. Są one bezpieczne dla ludzi, dlatego też niektóre z nich można rozpylać bez pomocy profesjonalnej firmy.
Kliknij w odnośnik, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak przechowywać jabłka i jakich środków chemicznych użyć, aby w bezpieczny sposób wydłużyć okres ich przechowywania.